Ez a lencse elkészítésének legkreatívabb és legegészségesebb módja!


A lencse igazi energiabomba: erősíti a szívet, a bélrendszert és javítja az energiaszintet.

A lencse számos kultúra alapélelmiszere: a legrégebben termesztett hüvelyesek közé tartozik, ezért világszerte elterjedt. Az egyik tápanyagban leggazdagabb, növényi alapú élelmiszer lévén a kiegyensúlyozott, fenntartható étrend alapeleme. Egy adag főtt lencse (200 gramm) körülbelül 18 gramm fehérjét tartalmaz - egy felnőtt napi szükséglete körülbelül 46-67 gramm. Ez teszi a lencsét különösen értékes fehérjeforrássá a vegetáriánusok és a vegánok számára.

Körülbelül 15 grammnyi mennyiségével a napi ajánlott 30 grammos bevitelének közel felét biztosítja.

A lencse nemcsak ízletes, hanem rendkívül jótékony hatással van az emésztőrendszerre és a bélflóra egészségére is. Ezen kívül, hosszan tartó teltségérzetet nyújt, így segíthet a súlykezelésben is. Emellett a lencse gazdag olyan fontos nyomelemekben, amelyek hozzájárulnak a szervezet megfelelő működéséhez. Egy adag lencse elegendő tápanyagot biztosít, hogy támogassa mindennapi szükségleteinket.

A lencse fogyasztása különösen előnyös, ha C-vitamintartalmú ételekkel párosítjuk, hiszen ez segíti a vas hatékonyabb felszívódását. Például a lencse kaliforniai paprikával, paradicsommal, citromlével vagy akár narancsgerezdekkel való együttes fogyasztása jelentős mértékben fokozza a vas hasznosulását a szervezetben. Emellett, mivel a lencse egy hüvelyes, rendszeres beiktatása az étrendbe hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez. Ezt elsősorban az oldható rostok bőséges tartalmának köszönheti, amelyek jótékony hatással vannak a koleszterinszint szabályozására is.

A vércukorszint stabilizálása szempontjából is kedvező hatású, ami különösen fontos azok számára, akik figyelnek a kiegyensúlyozott energiafelvételre. A lencse remek alternatívát kínál az állati eredetű fehérjék helyett, hiszen termesztése jóval kevesebb vizet és energiát igényel, mint a hús előállítása. Emellett képes megkötni a nitrogént a talajban, így hozzájárul a termékenység növeléséhez. Mindezek miatt a lencse kiváló választás a fenntartható táplálkozás részeként.

Related posts