Veszélyt jelenthet a kenyér lefagyasztása? Íme, mit mondanak erről a szakértők.

Ezeket a kenyérfajtákat nem érdemes fagyasztóba tenni.
A kenyér fagyasztása első pillantásra rendkívül praktikus megoldásnak tűnik – és valóban, számos előnnyel jár. Ez a módszer egyszerű és hatékony módja annak, hogy a pékárut hosszabb ideig frissen tartsuk. Az ízvilág szinte érintetlen marad, és a benne rejlő értékes tápanyagok mennyisége is alig változik. Szakértők megfigyelései szerint például 30 napos fagyasztás után a kenyér B-vitamin-tartalmának csökkenése minimális, így a fagyasztás nemcsak praktikus, hanem tápláló megoldás is.
Eddig már foglalkoztunk a fagyasztásra nem ajánlott ételekkel és alapanyagokkal, hiszen sokszor nehéz átlátni, hogy mit érdemes a mélyhűtőbe tenni és mit nem. Különösen figyelembe kell venni a kenyerek esetében, ahol nem csupán a kenyér típusa, hanem a tárolási technika is kulcsfontosságú.
Egyes szakértők arra figyelmeztetnek, hogy fagyasztás hatására megváltozik a kenyér keményítőtartalmának szerkezete, ami miatt nehezebb megemészteni. Ez igaz ugyan, de nem feltétlenül jelent problémát, sőt, ez a szerkezeti változás akár még előnyünkre is válhat.
A fagyasztott kenyér különleges előnnyel bír, mivel lassabban szívódik fel a szervezetben, így mérsékeltebben emeli a vércukorszintet a friss változathoz képest. Ez a tulajdonság hozzájárulhat a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentéséhez. Azonban ahhoz, hogy a kenyér valóban megőrizze minőségét a fagyasztás során, érdemes néhány alapvető szempontot figyelembe venni.
A kenyér fagyasztása előtt célszerű szeletekre vágni, hogy később könnyebben hozzáférhessünk a kívánt mennyiséghez. A szeleteket alufóliába, frissentartó fóliába csomagolhatjuk, vagy adagokra osztva légmentesen zárható tasakokba helyezhetjük. Fontos, hogy minimalizáljuk a levegő mennyiségét, ami érheti a kenyeret, és ügyeljünk arra is, hogy a fagyasztó jellegzetes szaga ne hatoljon be a tésztába. Ezzel megőrizhetjük a kenyér frissességét és ízét a fagyasztás során.
A kiolvasztás során a fokozatosságra kell helyeznünk a hangsúlyt. A kenyeret érdemes szobahőmérsékleten hagyni felengedni, lehetőség szerint 3-4 órán keresztül, anélkül, hogy a csomagolást eltávolítanánk.
Ha ropogós héjat szeretnénk élvezni, egy remek lehetőség, ha a sütőt 175 °C-ra előmelegítjük, és ott olvasztjuk ki a kenyeret. Amennyiben azonban sűrű a napirendünk, a szeletek gyorsabb felmelegítésére a mikró vagy a kenyérpirító is jól jöhet. De van egy fontos szabály, amit mindenképpen tartsunk szem előtt: a már egyszer fagyasztott, majd kiolvasztott kenyeret soha ne tegyük vissza a mélyhűtőbe! Az újrafagyasztás nem csupán az állagát és ízét rontja, hanem a benne rejlő hasznos tápanyagok is elvesznek.
Kapcsolódó: Fogyaszd a kenyeret okosan, hogy elkerüld a súlygyarapodást!
A teljes kiőrlésű, magvas vagy kovászos kenyerek sokkal jobban ellenállnak a fagyasztásnak, míg a fehér, puhább fajták, mint például a toast kenyér, a héj nélküli kenyér vagy a kalácsok, hajlamosabbak gyorsan elveszíteni frissességüket, különösen, ha nem megfelelően csomagoljuk őket. A megfelelő kenyér kiválasztása mellett elengedhetetlen, hogy figyeljünk a tárolás módjára is.
Mindig ügyeljünk arra, hogy a csomagolást légmentesen zárjuk le, hiszen a fagyasztó levegője könnyedén kiszáríthatja a tésztát.
Megeshet, hogy többféle kenyeret fagyasztunk, ilyenkor érdemes a csomagolásra ráírni a nevét és a fagyasztás dátumát is, így elkerülhetjük, hogy túl sokáig tároljuk, vagy összekeverjük őket. A fagyasztott kenyér ideális esetben 1 hónapig megőrzi a minőségét, ezután már érezhető lehet az állag -és ízromlás.