TEOL - A te nagymamád különleges pogácsája is versenybe léphet - keresik az ország legfinomabb receptjét!

A friss, puha pogácsa illata nosztalgikus emlékeket ébreszt bennünk, visszarepítve gyermekkorunk boldog pillanataiba. Ez a hagyományos recept, amely évtizedeken át öröklődött, most újra lehetőséget ad arra, hogy felfedezzük a legfinomabb változatokat. A Nemzeti Művelődési Intézet országos versenyt hirdetett, amelynek célja, hogy megtalálja hazánk legkiválóbb pogácsáját.
A nagymama keze mindig lisztes volt, orrán pedig a szemüvegét állandóan nekünk, unokáknak kellett megigazítanunk, miközben a tészta dagadt a konyhában. A vastag falú, zománcozott tepsi szinte sosem maradt üres; mindig tele volt a friss péksütemények illatával. Akkoriban minden nagymama mesterien készített legalább ötféle pogácsát, és csodával határos módon mindig akadt egy kis liszt, zsír és tojás a kamrában, hogy bármikor elővarázsolhasson egy tepsi finomságot. Idén is megrendezik a Nemzeti Művelődési Intézet által a "legjobb pogácsa" versenyt. Ha van egy jól bevált, családi recepted, itt az idő, hogy megosszd másokkal is!
Kinél van az ország legjobb pogácsa receptje?
A Nemzeti Művelődési Intézet egy különleges hagyományt ápol, amely során az ország legfinomabb pogácsáját keresik! A versenyre bárki nevezhet, korhatár nélkül, egyéni vagy csapat formájában. Az egyetlen követelmény, hogy a pogácsát saját kezűleg kell elkészíteni. A jelentkezés határideje március 9., és az érdeklődők a [email protected] e-mail címen tudják beküldeni nevezésüket. A kész pogácsákat március 12-én 9:00 óráig kell leadni Szekszárdon, a Tudásközpontban. A legjobbnak ítélt alkotás továbbjut a kondorosi Közösségi Meseprojekt Hamuba sült pogácsa versenyére, ahol végül kiderül, kié lesz az ország legjobb pogácsája! Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy megmutasd a tehetségedet a konyhában!
Fedezd fel Tolna vármegye ínycsiklandó pogácsa receptjeit, amelyek egyedi ízvilágukkal és hagyományos elkészítési módjaikkal varázsolják el a falatozókat! Ezek a különleges finomságok nem csupán a helyi kultúra részét képezik, hanem a családi összejövetelek és ünnepi alkalmak megkerülhetetlen szereplői is. Kóstold meg a lágy, vajas tésztájú, sajtos vagy túrós pogácsákat, melyek a helyi alapanyagok frissességét és minőségét tükrözik. Merülj el a régi receptkönyvek világában, és készítsd el saját változatodat, hogy otthonodban is megjelenhessen Tolna vármegye íze!
Akár ezzel a két, ízig-lisztig tolna vármegyei pogácsával is nyerhetünk: Az ozorai paprikás pogácsa egy tüzes, karakteres sós sütemény, omlós tésztával. A hozzávalók egyszerűek- liszt, zsír, só, fűszerek- mégis különleges csemegét adnak ki. A kakasdi krumplipogácsa paradicsomszósszal már egy egészen más dimenzió. A puha, kívül ropogósra sült krumplis pogácsa sűrű paradicsommártással kerül az asztalra, ami főétkezésnek is beillik a hétköznapokon.
A pogácsa egy igazi gasztronómiai kincs, amelynek gyökerei évszázadok mélyére nyúlnak vissza. 2006-ban a történészek figyelme is ráirányult, amikor egy kutatás során kiderült, hogy a magyar népmesék egyik emblematikus eleme, a hamuba sült pogácsa, valójában a honfoglalás koráig nyúló hagyományt rejthet. Ez a különleges étel nem csupán a múlt ízeit idézi fel, hanem a magyar kultúra szerves részét is képezi.