Karácsonyi ínycsiklandó stollen: Fedezd fel a receptet! Az ünnepek varázsát egy különleges édesség, a stollen is megédesítheti. Ez a német hagyományos sütemény nemcsak ízletes, de látványos is, és tökéletes kiegészítője a karácsonyi asztalnak. Készítsd e
A Christtollen - vagyis a karácsonyi stollen egy hagyományos német sütemény, amely közel 700 éves múltra tekint vissza. Formája egy bepólyált kis Jézusra emlékeztet - ízvilága leginkább a magyar gyümölcskenyérhez hasonlít.
A házilag készült karácsonyi stollen Németország legrégebbi, hagyományos karácsonyi süteménye. Az első írásos említése 1329-ből származik, amikor Henrik püspök karácsonyi ajándékba kapta - akkor még egy téglalap alakú cipó volt, fehér cukorbevonattal. A középkorban a katolikus egyház tiltotta a vaj és a tej fogyasztását a böjt idején, így a sütemény csak vízből, zabból, és repceolajból készülhetett. 1491-ben VIII. Ince pápa azonban engedélyezte a vaj használatát, így a recept átalakult és azóta népszerűsége egyre nő.
1. Az aranymazsolát és a klasszikus mazsolát öblítsd le forró víz alatt, majd gondosan itasd le róluk a vizet. Ezt követően merítsd őket egy éjszakára a rum tengerébe, hogy magukba szívják az ízek gazdagságát.
Kezdj el egy tálban szitálni a lisztet és a sót, majd a közepén alakíts ki egy kis mélyedést. Az élesztőt morzsold szét, és jól keverd össze 75 ml langyos tejjel. Ezt a keveréket óvatosan öntsd a liszt mélyedésébe, szórd meg egy kevés liszttel, majd hagyd pihenni a kovászt meleg helyen körülbelül 15 percen át, hogy szépen megkeljen.
3. Olvaszd fel a 175 g vajat, majd keverd össze a cukorral, a reszelt citromhéjjal, a tojásokkal és a tojássárgájával.
4. Öntsd hozzá a maradék tejet, majd az egészet óvatosan add a kovászhoz. Kezdd el gyúrni a tésztát, hogy sima és rugalmas állagot kapj: először használj egy kézi mixert a dagasztó pálcáival, majd folytasd a munkát a kezeiddel. Dolgozz rajta addig, amíg apró buborékok nem kezdenek megjelenni a tésztában. Ezt követően fedd le, és helyezd meleg környezetbe, ahol legalább 2-3 órát pihenhet, hogy a tészta szépen megemelkedjen.
5. Először is, melegítsd fel a sütőt 200 fokra (ha légkeveréses sütőd van, 180 fokra állítsd, gázsütő esetén pedig a 4-es fokozat a megfelelő). Közben alaposan gyúrd a tésztába az aranymazsolát, a sima mazsolát, a kandírozott narancshéjat, a kandírozott citromhéjat és a darált mandulát. Miután mindent jól összedolgoztál, takard le a tésztát, és hagyd pihenni egy meleg helyen legalább 2 órán át, hogy szépen megkeljen.