Mikor veszítette el a hús a frissességét? A címke válaszol erre a kérdésre!


Három spanyol kutató, Pablo Sosa Domínguez, Pilar Granado és Luis Chimeno, Elchében egy innovatív, biológiailag lebomló címkét alkottak, amely a baktériumok aktivitásának hatására képes színváltoztatásra. E fejlesztés célja, hogy segítsen csökkenteni az élelmiszer-pazarlást, amely az Európai Unió területén évente körülbelül 60 millió tonnára rúg.

A címke ötlete az Oscillum nevű startupból indult, és egy hétköznapi helyzet inspirálta: Pablo Sosa Domínguez egy napon, barátai aggodalma ellenére, elfogyasztott egy gyanús külsejű steaket - következmények nélkül.

Ez az esemény indította el bennem a gondolatot, hogy mennyi még élelmiszer landol a kukában csupán azért, mert nem vagyunk biztosak abban, hogy biztonságosan fogyasztható-e.

A címkéink bioszenzorokat integrálnak, amelyek képesek érzékelni az élelmiszerekben található baktériumokat, és színváltozással figyelmeztetnek a termék frissességi állapotára. Ez a forradalmi technológia számos területen alkalmazható: legyen szó húskészítményekről, halról, zöldségekről, gyümölcsökről vagy akár készételekről, hatékonyan működik mind csomagolt, mind csomagolatlan élelmiszereknél.

A projekt elnyerte az Európai Szabadalmi Hivatal fiatal feltalálók számára kiírt díját, a "Young Inventors Award" elismerést, amely 5000 eurós jutalommal is járt. A címkét jelenleg nemcsak a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban, hanem a kozmetikai és gyógyszeripari területeken is vizsgálják.

"Csak egy aprónak tűnő, mindennapi problémát akartunk megoldani. Soha nem gondoltuk volna, hogy egyszer ez a projekt ennyire kinövi magát." - idézte fel a kezdeteket Luis Chimeno, az egyik fejlesztő.

A fruitveb.hu weboldalán található információk alapján a gyümölcsök és zöldségek jelentős szerepet játszanak az egészséges táplálkozásban. Az oldal részletesen bemutatja a különböző fajtákat, tápanyag-tartalmukat és jótékony hatásaikat. Ezen kívül ajánlásokat is nyújt arra vonatkozóan, hogyan érdemes beilleszteni ezeket az élelmiszereket a mindennapi étrendbe, hogy maximálisan kihasználhassuk az egészségünkre gyakorolt pozitív hatásaikat.

Related posts