Orbán Sándor elhunyt.


"Annyit kell fizetnem, hogy az nem igaz" - beperelték Nagy Ferót a pulijai miatt

Az étkezde története az 1956-os forradalom utáni időszakra nyúlik vissza, amikor a Klauzál téri nyomda államosítása nyomán vendéglátóhelyként kezdett új életet élni. 1957-ben nyitotta meg kapuit, és a tulajdonos, Kádár Béla, büszkén viselte a saját nevét az étterem falán. Ezt követően Garami Tibor, majd Orbán Sándor vette át a stafétabotot, aki nemcsak az étkezde működtetésében jeleskedett, hanem a Ligetben az első sörsátor megnyitásával is hozzájárult a helyi szórakozási lehetőségek bővítéséhez.

Garami Tiborral az MTK bokszolói között ismerkedett meg, aki később az étkezde előző tulajdonosává vált. Orbán tapasztalatait, amelyeket a sport világában szerzett, a vendéglátás területén is sikeresen hasznosította. A Kádár Étkezde irányítása alatt a hely legendás házias ételeiről vált ismertté. Egy Magyar Konyhának adott interjújában pedig büszkén mesélte, hogy még álomból felébresztve is pontosan tudja, milyen arányban kell az alapanyagokat kombinálni, mennyi ideig és milyen hőfokon kell sütni az ételeket.

Az étkezde bezárása után Gerendai Károly vásárolta meg a helyet, és bár a nyitás még várat magára, a Kádár Étkezde emléke tovább él a budapesti gasztronómia történetében. Orbán Sándor január 10-én délelőtt, 10 óra 30 perckor kerül végső nyugalomra a Farkasréti temetőben, ahol családja, barátai és tisztelői búcsúznak tőle. Az ő emléke és a Kádár Étkezde hagyatéka továbbra is meghatározó része marad a főváros gasztronómiai kultúrájának.

Related posts