Új korszak kezdődik a ferencvárosi iskolákban a menzareform révén! A diákok ezentúl élvezhetik a salátabár előnyeit, ahol kedvük szerint válogathatnak a friss zöldségek és egyéb ínycsiklandó hozzávalók között. A szabadszedés lehetősége pedig garantálja, h


Javítják a közétkeztetést Ferencvárosban, salátabár, szabadszedés és minőségi menza várja majd a bölcsiseket, az ovisokat és az iskolásokat. A pályázatot már kiírták, 2025 szeptemberében indul a pilot projekt.

Jelenleg 3650 gyermek élvezi a ferencvárosi közétkeztetést, amely minden nap fontos része az életüknek. Az utóbbi évek tapasztalatai és a fenntarthatósági szempontok figyelembevételével a kerület vezetése úgy döntött, hogy változtatásokra van szükség. Ennek érdekében már elindították a közbeszerzési folyamatokat. A jövőbeni tervek szerint

A szabadszedés programja 2025 őszén debütált a kerület két iskolájában, ahol egy kísérleti jellegű kezdeményezés keretében valósult meg. A jövőben terveik között szerepel, hogy más iskolák is csatlakozzanak a programhoz.

Új kezdeményezés keretében a főétkezésekhez egy különleges salátabár kerül bevezetésre, ahol a gyerekek friss, szezonális zöldségek széles választékából válogathatnak. Télidőszakban pedig lehetőség nyílik arra is, hogy változatos, több összetevőből álló salátákat szolgáljanak fel. A kerület célja, hogy ösztönözze az iskolásokat és a kis óvodásokat a zöldségek fogyasztására, figyelembe véve, hogy a kutatások szerint a hazai lakosság zöldség- és gyümölcsfogyasztása meglehetősen alacsony szinten áll.

Ferencváros szoros együttműködésben áll a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel, hogy...

A Magyar Élelmiszerbank és a Nébih együttműködésének keretében Ferencvárosban jelenleg egy iskola aktívan részt vesz a programban. Az idei március óta eltelt időszakban körülbelül 270 liter finom levest és 204 kilogramm főételt osztottak ki a rászoruló helyi lakosoknak.

A reformot egy Budapest Fővárossal közös EU-s program, a SchoolFood4Change (SF4C) támogatja, amelynek keretében a Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola bevezeti a Fenntartható és Integrált Iskolai Menza (FINI) modellt. Az étkeztetés átalakítása mellett cél az olyan, jól működő európai gyakorlatok alkalmazása, amelyek mérhető eredményeket hoznak, például az élelmiszer-hulladék csökkentése vagy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelése. Továbbá az egészségesebb iskolai és otthoni gyermekétkezés támogatása, a családok szemléletformálása, valamint a helyi közösség aktív bevonása.

A modell mellett a szülői munkaközösségek alulról szerveződő csoportja (MAMZA) célul tűzte ki egy helyi rövid ellátási lánc (REL) létrehozását. Ennek keretében különféle kezdeményezések, mint például kosárközösségek, délutáni sulipiacok, piknikek és más közösségi események segítenék elő a fenntartható étkezési kultúra népszerűsítését és megszilárdítását.

Related posts