Ezzel a trükkel végleg búcsút inthetsz a puffadás kellemetlen érzésének!
A puffadás kellemetlen élménye sokszor valamilyen allergiás reakció vagy ételérzékenység következménye. Ha például laktóz- vagy tejfehérje-érzékenységgel küzdünk, érdemes lehet teljesen kiiktatni a tejtermékeket az étrendünkből, és helyettük növényi alapú alternatívákat keresni. A GLAMOUR-napok X-mas Week keretein belül most különösen kedvező áron szerezhetünk be néhány remek terméket, amelyek segíthetnek az egészségesebb táplálkozásban!
Mindenki életében elérkezik az a pillanat, amikor a puffadás kellemetlen érzése megjelenik. Ezt a jelenséget szinte mindenki átélte már, és jól tudjuk, milyen tünetek kísérhetik. Puffadás esetén bélgázok képződnek, és gyakran tapasztalhatunk böfögést is, ami tovább fokozza a diszkomfort érzetet.
A puffadás különféle okokból adódhat, és nem mindig a bonyolult tényezők állnak a háttérben. Gyakran elegendő, ha csak figyelmetlenül étkezünk: a kapkodás, a levegőnyelés, vagy a rágózás közben történő levegővétel mind hozzájárulhat a kellemetlen felfúvódáshoz. A szénsavas italok fogyasztása is jól ismert bűnös, hiszen a bennük lévő szén-dioxid gázképződést idézhet elő. Ezen kívül számos étel – különösen a hüvelyesek, mint a bab és a lencse, valamint a keresztesvirágú zöldségek, például a brokkoli és a karfiol – szintén gázképződést okozhat, amikor megemésztjük őket. A gyümölcsök között is vannak olyanok, amelyek puffadást válthatnak ki, különösen azok, amelyek gazdag rosttartalmuk miatt nehezebben emészthetők, mint például az alma, a körte, a szilva és az őszibarack. Ha pedig sós ételeket fogyasztunk, ne lepődjünk meg, ha a puffadásunk gyakori vendég lesz, hiszen a só visszatartja a vizet a szervezetünkben, ami a has puffadásához vezethet.
Bármilyen meglepő, , de okozhatja reflux, gluténérzékenység, gyulladásos bélbetegség, kontaminált vékonybél szindróma (SIBO), irritábilis bél szindróma (IBS), sőt akár hisztamin intolerancia is. Közrejátszhat akár egy fertőzés is, felborulhat a jó és rossz bélbaktériumok egyensúlya, egy-egy antibiotikumos kezeléstől károsodhat a bélflóra is.
Ha valaki folyamatos puffadással szenved, az gyakran azt jelzi, hogy a szervezetében hiányoznak bizonyos enzimek, amelyek elengedhetetlenek a tejtermékekben található laktóz megfelelő megemésztéséhez. Amennyiben a tejcukor lebontása nem zajlik le zökkenőmentesen, az erjedési folyamatok és a túlzott gázképződés a bélrendszerben elkerülhetetlenné válnak.
Ha arra gyanakszol, te is a tejcukorérzékenység miatt puffadsz, érdemes lenne diétáznod, illetve kipróbálnod a laktózmentes étkezést. Próbáld ki és meglátod, észlelsz-e magadon változást. Ezek bővelkednek vitaminokban, ásványi anyagokban, egészséges zsírokban és fehérjékben, ugyanakkor zsírtartalmuk alacsony.
A növényi tej alternatívák széles spektrumot kínálnak, és mindenkinek más ízélményeket nyújtanak. A szójatej a legismertebb választás, mivel ízében és állagában leginkább a tehéntejhez hasonlít. A mandulatej egy másik nagyszerű opció, gazdag tápanyagokban és kellemesen diós ízével hódít. A zabtej különösen népszerű a diétázók körében, hiszen reggel fogyasztva energiával tölti fel a napot. A rizstej, amely gluténmentes, szintén jótékony hatással van az emésztésre. Ne feledkezzünk meg a kókusztejről sem, amely nemcsak kávénk ízesítésére ideális, hanem különféle ételek készítéséhez is remekül használható.
A GLAMOUR-napok X-mas Week eseménye keretében, december 2. és 8. között különleges ajánlattal vár az Alpro! Növényi italainkat most 30% kedvezménnyel szerezheted be a SPAR, INTERSPAR, City SPAR, SPAR partner és SPAR market üzletekben. Ne hagyd ki ezt a remek lehetőséget, és nézd meg a részleteket a GLAMOUR kuponon!