Duna Arany Párlata 2025: A Kárpát-medence legkiválóbb pálinkáit ismerték el a XIII. Nemzetközi Pálinka- és Gyümölcspárlat-versenyen - FOTÓGALÉRIA | ma7.sk


Az idei év során összesen 48 aranyérmet, 127 ezüstérmet és 68 bronzérmet nyertek a résztvevők, így a versenyek valódi ékkövekké váltak.

"A Gazda Polgári Társulás és a Szlovákiai Pálinka Lovagrend közös szervezésében ismét megvalósult esemény célja nem csupán a régió legjobb gyümölcspárlatainak díjazása, hanem a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítése, valamint az új technológiai és szakmai ismeretek megosztása is volt. A Duna Arany Párlata nem csupán egy verseny, hanem találkozási pontja mindazoknak, akik szenvedéllyel és szakmai alázattal foglalkoznak a gyümölcspárlatok készítésével. Annak sikere és résztvevői minőségi munkája méltán emeli ezt az eseményt a Kárpát-medence egyik legfontosabb gasztronómiai seregszemléjévé" - nyilatkozta lapunknak Varga Péter mérnök, a Gazda Polgári Társulás elnöke, aki a Karvai Vidékfejlesztési Szakközépiskola igazgatója is.

A Ma7-nek nyilatkozva a verseny szervezői elárulták, hogy az idei megmérettetésre körülbelül 320 pálinkaminta érkezett a Felvidékről, Magyarországról, Vajdaságból, Erdélyből és Kárpátaljáról. A verseny lebonyolítása rendkívül precízen zajlott: a pálinkákat 2025. április 30-ig lehetett benyújtani a Delicia Destilería Kft. ógyallai címére, mindezt szigorú formai és tartalmi előírásoknak megfelelően. A bírálat egy többkörös folyamat keretében zajlott, ahol minden pálinkát legalább három különböző zsűritag értékelt, a végső döntéseket pedig egy háromfős csúcszsűri hitelesítette. A minták értékelése a nemzetközi bírálóbizottság által egy elektronikus rendszer segítségével, 50 pontos skálán történt. Külön figyelmet kaptak az illat és íz tisztaságának, intenzitásának, valamint az illat és íz harmonikus összhangjának értékelése.

Hozzátette, hogy a 320 minta közül a lovadrend nagymestere, Varga Imre vezette szakmai zsűri 9 különböző kategóriában hirdetett ki sampion díjas termékeket. E termékek a legmagasabb elért pontszámaik alapján nyerték el a Duna Arany Párlata címet. (A készítőik az alsó fotógalériában látható képek egyikén találhatóak.) Összesen 48 minta aranyérmet, 127 minta ezüstérmet, míg 68 minta bronzérmet kapott a tapasztalt bíráktól.

A benevezett minták a következő kategóriákban indultak versenyre: alma, körte, birs, kajszi- és őszibarack, szilva, szőlő, cseresznye, meggy, bogyós gyümölcsök, vegyes gyümölcsök, valamint egyéb párlatok. A beérkező minták mennyiségétől függően az egyes kategóriákon belül alkategóriák is létrejöhettek, illetve egyes csoportok összevonására is sor kerülhetett. Az idei verseny kiemelkedő színvonalat mutat, ami jól tükrözi, hogy a benevezett párlatok kiváló minőségűek. A pálinkakészítés mestersége továbbra is alapvető szerepet játszik a térség hagyományainak megőrzésében és gasztronómiai kultúrájának gazdagításában. Emellett nem csupán a kategóriagyőztes pálinkákat ismerték el, hanem a legjobb hazai és nemzetközi nevezőket is díjazták.

Varga Péter végül kiemelte: "A díjátadó ünnepség helyszíne, az alsóbodoki Esterházy János-emlékpark nem csupán méltó környezetet biztosított a rendezvény ünnepi pillanataihoz, hanem lehetőséget teremtett a Kárpát-medence pálinka lovagrendjeinek közös tiszteletadására gróf Esterházy János emléke előtt. Ugyanis a történelmi hagyományok ápolása és a nemzeti összetartozás hangsúlyozása fontos eleme volt az idei rendezvénynek is. A pálinka összmagyar érték - hungarikum, ami íz- és színkavalkádot közvetít, s titka a Kárpát-medence környezeti adottságaiban, klímájában és a készítőik hozzáértésében is rejlik".

Örömteli hír, hogy az ilyen típusú rendezvényeknek nemcsak jelenük, hanem jövőjük is van. Ezek az események lehetőséget biztosítanak a pálinkakészítők számára, hogy visszajelzéseket, részletes értékeléseket kapjanak, valamint ösztönzést nyerjenek a minőség emelésére. Szívből gratulálunk az idei díjazottaknak!

Related posts